IBÉRICA – Štěpán Rak

Středa 6. 11. 2024 v 18:30

Obřední síň zámku Belcredi, Pohankova ulice, Brno-Líšeň

Projděte průjezdem a vydejte se přes nádvoří doprava.

V rámci festivalu IBÉRICA Štěpán Rak poctí svojí návštěvou obřadní sín zámku Belcredi v Líšni. Jedinečná akustika toho místa vám umožní prožít každičký tón. Kapacita síně je omezená, doporučujeme zakoupit vstupenky v předporodeji.

Vstupenky v předprodeji 290 Kč.

Štěpán Rak byl již od dětství fascinován hispánským světem a v čase svého „dědství“ se k němu znovu vrací. Ve svých úpravách založených na pětiprstovém tremolu (často označovaném jako „Rakovo tremolo“) přináší nadčasové melodie, mezi nimiž nesmí chybět Tárregova skladba Recuerdos de la Alhambra, Lecuonova Andalucía, legendární Romance Anónimo či Iberoamerické tango. Štěpán Rak zahraje také vlastní skladby inspirované touto tematikou, jako například Pláč kytary, věnovaný památce španělského básníka Federica Garcíi Lorcy, Rondo pro Dona Quijota, nebo Vůni pomeranče z cyklu Chvála vůní. Kromě toho zařadí i další své skladby, včetně volné adaptace závěru Smetanovy Vltavy, jako svůj příspěvek k Roku české hudby. Štěpán Rak doprovází své koncerty slovem, a jeho vystoupení jsou typická tím, že se nechává inspirovat atmosférou, kterou přizpůsobuje program.
 
Štěpán Rak (1945) je znám především jako kytarista, skladatel a improvizátor. Na koncertě se představí ve všech těchto uměleckých oblastech. Takzvané „Rakovo tremolo“ se stalo pojmem v kytarovém světě. Tato technika využívá hru všemi pěti prsty pravé ruky na jedné či více strunách současně. Před 40 lety založil Štěpán Rak obor kytara na pražské HAMU, kde se v současnosti věnuje především výuce improvizace. A právě toto jeho mistrovství budete mít možnost ocenit během celého koncertu. Celoživotním úsilím profesora Štěpána Raka je představit kytaru nejen jako sólový nástroj, ale i jako orchestr.